germa.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Predveľkonočné spomienky

Neznášam tento sviatok

Už dávno to nie je sviatok toho, čo by sa svätiť malo! Ťahá sa to so mnou od detských čias.

1. skupina: Mladí ženáči tvorili jednu veľkú skupinu, ktorá mala rok čo rok viac a viac "čísiel". Bolo potrebné okúpať všetky manželky, aj dcéry, prípadne svokry, švagriné a samozrejme kolegyne. Chudáci, my ženy si ani predstaviť nevieme, čo to je za záťaž! V každej rodine niečo iné vypiť, zjesť, pošpásovať... Čo na tom, že doma ženy čakali s obedom, mokré a nešťastné.

2. skupina: spolužiaci zo ZŠ. Chodili od spolužiačky ku spolužiačke s taškami stále plnšími a plnšími. Pred vchodom si vždy porovnávali a rozprávali, kde koľko a čo dajú. Ak sa neoplatilo, nešli. Povinnosti už mali dávno splnené zo školy, tam sa oblievalo už takmer týždeň, aj keď za to žiadne peniaze neboli. Ale bola sranda, ako tie nemožné dievky jačali!

3. skupina: Spolužiaci z gymnázia. Chceli sa podobať svojim otcom a dokazovať si, že už aj oni sú takmer dospelí a môžu! A matky nalievali a núkali koláče a šunku a chlapci sa nalievali a polievali a jedli... Niekedy zabudli, že treba ísť domov. Doma poobede matky s lavórmi ku posteli behali a robili inventúru ponúknutých dobrôt.

4. skupina: Kolegovia zmiešaní s vlastnými manželmi a kamarátmi. Pokračovali v obchôdzkach, ktoré tak slávne začali už ich otcovia, v ktorých pokračovali ako deti aj tínedžeri a o ktoré za každú cenu nechceli prísť. Je to celkom zábavné mať raz do roka pocit, že majú navrch a ženy od strachu tak krásne pištia! A ešte za to aj nalejú. A čo keď niekedy prídu domov ani nie celkom na vlastných a bez vlastného syna, na ktorého pri tej zodpovednej hre celkom zabudli?! A donesú  aj suseda s deckami katastroficky ničiacimi všetko, čo príde pod ruku!

5. skupina: Študenti, ktorí vlastne ani nemali prísť, lebo ich triedny bol muž, ale čo ak by sa jeho manželka nahnevala? Patrí sa obliať, alebo rovno do vane pod sprchu strčiť!

6. Skupina už našťastie nie je.

Veľkú noc som u nás jednoducho zrušila. Chlapci sa síce ešte povzrušujú, keď nás trochu ofŕkajú, aby sme vraj zdravé boli, ale už nepištíme. A nečakáme žiadnych kúpačov.

Švagor, ty samozrejme môžeš. Nech sa ségra vzrušuje, kde tak dlho trčíš!


spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. germa, urobila si inventúru odvrátenej strany
    tohoto bohumilého zvyku, ktorý kedysi bol o radosti z nastávajúcej jari, o hrdosti dospievajúcich dievok na svoju mladosť a o legalizovanom záujme mládencov o druhé pohlavie...
    publikované: 13.04.2006 09:27:57 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. nemám rada
    skomercionalizovanie tohto sviatku a vôbec všetkých sviatkov. Bohužiaľ, neviem ho vnímať ako Vianoce, na ktoré sa vždy bezhranične teším (komercionalizácia vianoc našu rodinu chválabohu nepostihla:-)
    Ale asi najviac si spomínam na Veľkú noc u starkej, keď som mala asi 14 rokov, moja plochá hruď začínala nadobúdať nové tvary (bola som taká oneskorená puberta)a o šiestej ráno ma rozospatú z postele vytiahli dedinskí parobci, ktorí s hurónskym krikom ,,ideme poliať Košičanky" vychrstli na mňa vedro studenej vody. A ja, zrumenená bezbranná rusalka, s dlhými mokrými vlasmi v tenkej nočnej košieľke, prilepenej ma moje ,,pučiace,, telo, nezabudnem na tie pohľady ...:-))). Bolo to vskutku veselé. Neviem veru , kto bol viac zrumenený...
    publikované: 13.04.2006 09:48:14 | autor: mia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Podľa mňa je to tak
    presne ako germa napísala. Iba na jedno zabudla, že emancipované ženy to vedia vrátiť aj s úrokmi...
    publikované: 13.04.2006 09:52:48 | autor: wabt (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hm, mia, zrumenená košičanka-rusalka
    v tenkej nočnej košielke... pri takom pohľade by zrumenel aj starý cynik hogofogo :-)))
    publikované: 13.04.2006 09:53:26 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. mia,
    už aby boli vianoce :-)
    publikované: 13.04.2006 10:03:08 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. germa
    to polievanie, už nie vedrom vody, teraz rovno do vane, praktizujú moji chlapi dodnes. Našťastie, len moji chlapi :-))) (no však i tá rusalka sa už zmenila :-))

    šak, nech sa vytešia :-)), ak im len toto chýba ku šťastiu :-)
    publikované: 13.04.2006 10:12:22 | autor: mia (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. mia,
    tak u nás toto nie je DOVOLENĚ!
    publikované: 13.04.2006 10:14:29 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. mia, tak pre takéto zážitky
    som mal veľkú noc ako chalan v puberte rád a s týmto sviatkom sa mi spájajú spomienky na to, ako sme na dedine u starkej oblievali dievčatá vedrami vody priamo zo studne. Erotika skrytých mokrých pôvabov mladých dievčat, výskanie, štipka alkoholu a nastupujúca jar, v nás mladých chalanoch prebudila žiadostivé šteklivé mrazenie :)))
    publikované: 13.04.2006 10:22:54 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Tie partie rovesníkov
    v čase mojej začínajúcej, a aj zrejúcej puberty boli celkom zábavné. Skororanné naháňanie po celom dome mojej krstnej mamy (kde som vždy s mojimi sesternicami v jednej širokej posteli prežívala každú predveľkonočnú noc) spojené s šibaním a oblievaním (podotýkam, že vždy sa ušlo aj šibáčom podľa hesla aký požičaj, taký vráť) sme považovali za takmer povinný rituál. A robil nám dobre (dorastajúcim slečnám aj - torchu oneskoreným v tom dorastaní - mládencom). Neskôr sa však Veľkonočný pondelok stal pre mňa nenávideným dňom (a to je už čo povedať, pretože neviem, či existuje na svete ešte niečo, čo s takým odporom vnímam). Riešim to tak, že deťom celej našej rodiny pripravím veľkonočné balíčky, no v onen "Pondelok" sa vyberieme obyčajne do lesa na bylinky. Moji chlapi doma poznajú moju "veľkonočnú zaťaženosť". Z tradícií neustupujú, len sa ich naučili prejavovať symbolicky. A to nie je problém akceptovať :-) .)
    Tento rok sú však jarné lúčno-lesné dary oneskorené a navyše hlásia dážď. Tak neviem. Nechávam to na schopnosť akčnej tvorivosti mojej fantázie.
    publikované: 13.04.2006 10:25:39 | autor: silviah (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. vidím
    že dnes máme taký kúzelný nostalgický deň :-)))
    publikované: 13.04.2006 10:37:28 | autor: mia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. najprv nostalgia u Hoga, teraz u teba, germa
    coze je dnes vo vzduchu? Ale je to prijemne, velmi:).

    U nas sa velkonocny pondelok od mojich 18tich rokov oslavoval stylom, ze ja som sa vyparila s kamaratkami na Zaruby (Male Karpaty, pri Smoleniciach), a nech sa deje co sa deje, sme nepritomne.
    Avsak si pamatam aj epizodku "15rocna zrumenena rusalka Tweety", u babky v trencianskom kraji. Nie vedro vody, bola som okupana priamo v potoku, ktory na moje nestastie preteka priamo pred babkinym domom:). A dedinski chalani z toho mali priam az pasiu.Dokonca taku, ze ked isli druhe kolo po dedine, vratili sa aj k nam a opat som skoncila vo vode. Tentokrat uz nie v nocnej koseli ale v kostolnych satach- sme sa zrovna chystali na omsu. Vsetci sa chichunali, o nieco menej moja sestra, ktora dostala vedro vody za krk. Myslela si, ze ked ma 9, tak sa tomu vyhne. Nevyhla, hehe:).
    publikované: 13.04.2006 10:50:57 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Prečo toľká zatrpknutosť?
    Ani ja nemám rád Veľkú noc, vždy som nerád chodil po olievačke, ale s pribúdajúcim vekom chápem potrebu tradícií a vnímam ich ako špecifickú formu spoločenskej komunikácie. Ináč rozprávajú deti, ináč dospelí. Samozrejme, vždy v istých hraniciach...
    publikované: 13.04.2006 11:03:46 | autor: Maroško (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. ja naopak
    spominam na detstvo a oblievacku s otcom v dobrom a nostalgicky na to spominam. Vsetko to vychadza a vyplyva zo zvykov a tradicii, ktore sa vyvijali dlhe desatrocia, snad storocia. Netrufam si byt ten mudry, ktory vsetko poprie a povie, ze je to nenavideniahodny sviatok so svojimi zvykmi. Verim, ze mudrost tradicii a zvykov je pre mna nedosiahnutelna.
    Nehovoriac o tom, ze samotna oblievacka nema s Velkou Nocou nic spolocne.
    A este mi chyba 7. skupina - zien, dievok, ktore sa urazia, ked ich nepridu obliat, ktore kupacom nalievaju a ponukaju, castokrat nasilu, ktore pistia ze nie ale zanmena to ano ...
    publikované: 13.04.2006 11:22:45 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. 6. skupina
    je typická mestská.
    Tvorená je malou skupinkou <b>systematicky</b>, rozumej od dverí k dverám,preliezajúcou čo najväčšie územie v meste.
    Zazvonia a, ak otvorí dospelý, začnú vetou <b>Dobrý deň, máte doma dievča?</b>
    publikované: 13.04.2006 12:07:02 | autor: jej bývalý (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. jb,
    to vážne tak funguje?
    publikované: 13.04.2006 12:22:06 | autor: silviah (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Odvrácená strana měsíce...
    ... března/dubna ;o) Celkom si to vystihla.Aj keď som chlap, nikdy som nemusel práve túto stránku Veľk. sviatkov... V dnešnej dobe mi ani príliš nevadí ta komercializácia (tá je všade) a vlastne sa jej vyhýbam, resp. neberiem ju na vedomie. Mne na tom skôr vadila vždy iná vec: chlastanie od rana do vecera... Hlavne ako decku mi to bole desne odporné.. Dnes keď už pijem aj ja ;o), tak už to nie je také hrozné, ale zasa sa mi už nechce nikam trmácať, najmä keď leje...

    Ale VN nie je o polievaní a o chlastaní... a ten vyznam sa straca. A doma sme to riesili tak, ze sme poliali baby v chalupe a potom hajde prec.. zahrada, vylet a hotovo!
    publikované: 13.04.2006 12:33:39 | autor: holotrt (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. silviah
    no funguje, si predstav.
    Až som nad tým špekuloval, že prečo.
    Musím dodať, že vlani som videl iba jednu skupinku školákov 2. stupňa ZŠ.
    Vyzerá to tak, že nie iba sebavedomé intelektuálky okolo tridsiatky sú osamlé a zúfalé.
    Okruh osamelých sa rozširuje aj na adolescentky.
    publikované: 13.04.2006 12:34:37 | autor: jej bývalý (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Moje rozhodnutie je jasné
    nepísať o aktuálnom sviatku na svojom blogu... Uvidíme či vydržím. A polievať budem. Aspoň symbolicky. Ináč je to v byte nebezpečné... Na jednu polievačku doplatilo autorádio, keď displej dostal k tekutým kryštálom aj trochu vody.
    publikované: 13.04.2006 12:58:04 | autor: wabt (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Polievanie
    neznášam rovnako ako ty, germa. Svojho najstaršieho som už od toho odučila, vlastne on sám sa odučil, ale ešte zopár bratov, synovcov a švagor to stupňujú každým rokom :o) Tak sa mi zdá, že čím menej vydržia piť, tým viac si to kompenzujú množstvom vyliatej vody.
    V pondelok zdúchnem z domu. Urobím si piknik vo dvojici :o)
    publikované: 13.04.2006 13:18:17 | autor: Tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. toto nie je jedina
    stranka tychto svitakov, ktore nemam rada. Tiez kvoli kazdorocnym pokusom vnutit mi jedalny listok, aky "ma byt", ked som bola vydata pokusy ma dostat do kostola, odkedy zomrel otec, ma stale potrebu ma niekto prichylit... Lebo byt na sviatky sam...
    Aaaaaaaaaaaa, mam jednu veselu prihodu z velkonocneho pondelka, ale netyka sa polievania. ak to stihnem a bude chut, napisem!
    publikované: 13.04.2006 17:08:17 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. čvi,
    trošku si ma zaskočila.
    publikované: 13.04.2006 17:49:23 | autor: silviah (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. silviah
    cim som ta zaskocila? V mojom veku neskacem vysoko :-))
    publikované: 13.04.2006 18:04:03 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. čvi,
    ja si nenechávam už dlho nič vnucovať a nemáš rada asi túto stránku, lebo si viac uvedomuješ samotu? Len sa neuraz, snažím sa ti len porozumieť.
    publikované: 13.04.2006 18:05:51 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. ja to povazujem za styri volne dni
    huraaaaa! Budem robit, co chcem, budem malovat a pojdem von. Asi si pojdem kupit nejaku knihu. alebo CD.
    Tak, ako na vianoce, aj na velku noc ma stale niekto niekam pozyva (rodina) a ja nechcem mat sviatky, ktore neslavim. Pred par rokmi sme boli s bandou na chate a bolo to skvostne. Nebudem sama preto, ze by som chcela byt silou-mocou sama. Budem robit, co chcem. Len sa nemusim divat na rodinu a zut udene len preto, ze je VN.
    publikované: 13.04.2006 18:28:28 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. máš recht,
    my to tiež tak nedodržiavame a boli časy, keď sme brúsili po slovenských chatách - ešte bude o tom reč:-(
    publikované: 13.04.2006 19:02:32 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. priam neznášam tieto sviatky
    Potrebujem si oddýchnuť, zrelaxovať a nie báť sa vytrčiť päty z domu, či vystrčiť hlavu z okna, aby som nebodaj neprilákala nejakých kúpaniachtivých jedincov. Vykúpať...s nacvičeným ranným rituálom sa nechám akurát tak svojmu synovi.. tomu by som radosť v žiadnom prípade nepokazila. Aj korbáč som mu, na seba, kúpila. Taký pekný, pružný, estetický. Aj nejakú tú výslužku. Ale potom si chcem užiť 4 dni voľna. Bez stresu, kto sa mi nezvaný dovalí domov. Preto radšej prchám von. Už sa teším, keď syn vyrastie a odpadnú nám každoročné šibačkové návštevy po celej rodine, roztrúsenej po Slovensku... a my budeme môcť celé sviatky stráviť niekde ďaleko, v absolútnej pohode.
    publikované: 13.04.2006 19:19:27 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. ani ja
    tieto sviatky prilis neoblubujem... ani neviem preco... proste taky velkonocny pondelok som poslednych dvanast rokov prespal, bol na xate, alebo v prirode...

    inak velmi prijemny clanok...
    publikované: 16.04.2006 01:12:42 | autor: karol sudor (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. ako som si oblubila velkonocne sviatky
    - od minuleho roka mam dovod na velku noc oslavovat - Betku........
    publikované: 16.04.2006 11:59:44 | autor: elisabeth (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. eli
    tak Betka JE dovodom!
    :-)))))
    publikované: 16.04.2006 13:39:14 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014