germa.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Srdcová záležitosť

2. časť mozaiky

Sedel na poli a rozmýšľal o svojom živote. Už vedel, že neurobil dobre. keď sa vrátil domov, do rodného mesta. Myslel si, že im tu bude lepšie. Pravdu mali všetcí tí rodáci v ďalekej Amerike, keď ho odrádzali od spoločného gazdovania s bratom. Neposlúchol ich. Teraz musí uznať, že cudzí poznali jeho brata lepšie. Ani bratova žena nebola o nič lepšia. Spolu popíjali a veru jeho synovia museli aj v noci utekať do krčmy, keď sa im rum minul.

Na tvári sa mu objavil úsmev. Spomenul si na svoju robotnú a láskavú ženu. Nič jej nepadlo zaťažko. Ani tu ani tam v ďalekej zemi. Starala sa tam o slovenských chlapov, varila, prala pre nich. Aj v dni, keď rodila. Nemal jej kto pomôcť. Ani vlastná matka sa nestarala. Zvládla všetko sama. Zvládli aj dlhú cestu späť. Skoro pri nej stratili jeho milovanú najmladšiu dcéru. V poslednej chvíli ju dochytili, aby z lode nespadla do hlbokého mora...

Usadili sa v dome matky a brata. Obidvaja boli robotní a boli šťastní, že môžu drieť na svojom. Skutočne na svojom? Už musí konečne zájsť za pánom notárom a dať polovicu majetku prepísať na seba. Stať sa môže všeličo a čo bude potom s jeho deťmi a ženou?

Rozmýšľal aj o pánovi farárovi, jeho dobrom priateľovi. Však sa aj narodili v jednom roku: 1888. A pán farár Rázus vedel krásne rozprávať, keď spolu sedávali pod košatou lipou, alebo na poli. Rozoberali kadečo, medziným aj ich život . Už dávno mu radil, aby od brata odišiel a začal niekde sám. Lenže jemu toto tu všetko  veľmi k srdcu prirástalo. Nejako len bude. Jedného dňa pán farár Rázus povedal: "Ľudia, narodení v roku s tromi osmičkami nikdy nebudú šťastní a nebudú dlho žiť."

Mal pravdu. Pán farár Rázus zomrel o rok pred ním. Uvedomil si to už pri jeho smrti. Len dúfal, že tá jeho si ešte počká. Najmladšia dcéra sedela pri ňom na poli, práve mu doniesla niečo zjesť, pohladil ju po vláskoch a ona zrazu počula niečo čľupnúť.

Pán doktor povedal, že mu roztrhlo srdce.

O veľa rokov neskôr roztrhlo srdce jeho pravnukovi. Mal len 27. Jeho malý syn tiež počul niečo čľupnúť....

 


spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. germa, nádherný kamienok do mozaiky
    :-)
    publikované: 07.04.2006 10:35:16 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nepríjemné dedičstvo.
    Radšej by som dedil niečo iné.
    publikované: 07.04.2006 10:37:05 | autor: Maroško (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Srdce
    je ako verný sluha. Slúži až do smrti...
    publikované: 09.04.2006 07:30:38 | autor: wabt (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. wabt, možno je to inak...
    srdce je nenahraditeľný sluha - keď odmietne ďalej slúžiť, prichádza smrť...
    publikované: 09.04.2006 08:23:20 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. germa, ideš
    čoraz hlbšie. Ku koreňom.
    publikované: 10.04.2006 07:00:52 | autor: silviah (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014