germa.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo ju nemáš rada?

Mojej mame zo štyroch detí ostali žiť dve: druhé a posledné v poradí. To druhé bola moja staršia sestra.Doteraz som nepochopila, prečo ju mama tak nenávidela. Čo si spomínam, bola pre ňu vždy len tá sprostá! Podľa nej nebola pekná, neučila sa dobre, bola tvrdohlavá a neposlušná. A takéto vlastnosti treba predsa odstrániť! Ako? Najlepšie každodennou bitkou, alebo aspoň častejšou.

Mňa vychovávala ako maznáčika a "vypracovala" ma na obraz svoj. Samozrejme dostávala som aj ja, ale nie tak často. Bola som príliš ustráchaná na to, aby som sa jej postavila. Poslušne som všetko na sestru "hlásila" a špehovala ju a ona za to chudera potom dostávala zaslúženú "odmenu". Bila ju varechou, trstenicou, papučou - čo bolo najrýchlejšie poruke. Keďže nikdy nechcela "odprosiť", musela kľačať v kúte, kým nepríde k rozumu a neodprosí. Trvávalo to niekoľko hodín a väčšinou neodprosila. Raz sa v noci otec vrátil zo služobnej cesty a našiel ju kľačať v kuchyni. Bol cirkus, ale mohla si ísť konečne ľahnúť. Vyslobodil ju. Načas.

Často som vtedy rozmýšľala, prečo si mama na mojej sestre vybíja "svoje nervy". Alebo to boli nesplnené sny? Prečo chcela mať deti, keď jednému ubližuje a druhé preferuje?Potrebovala sa chváliť a u sestry sa nemala čím. A tak, ako vo mne vypestovala "športové drevo", tak zo sestry urobila "tú sprostú". Čo rastlinke vštepíš,to z nej vyrastie.

O rastlinky je potrebné starať sa s veľkou láskou, aby prežili a darilo sa im.

Časom mi dochádzalo, čo za netvor som a prestala som na ňu donášať. Dôvody na ubližovanie sa však našli vždy. Keď som to raz už nemohla vydržať a prizerala sa bitke (tá bola pravidelne sprevádzaná hlasným krikom), hodila som do mamy vidličku. Nezapichla sa do nej, bola tupá. Hnev sa preniesol ako infekcia na mňa.

Lieky na túto infekciu v lekárni nedostanete.

Prepáč sestra, ty vieš, že som sa už dávno zmenila.


súkromné | stály odkaz

Komentáre

  1. germa, úžasná spomienka a úvaha...
    poviem to tvrdo: čo sa dialo tvojej sestre a na čom si sa podielala, bolo TÝRANIE, no na rozdiel od svojej mamy ty si si to neskôr uvedomila a si sa zmenila, či ťa to zmenilo.
    tvoja sestra bola osobnosť už ako dieťa, mala silu vzdorovať napriek vysokej cene, čo za to platila. z tvojich textov vidno, že ty si sa osobnosťou stala aj NAPRIEK maminej výchove...
    publikované: 22.03.2006 12:01:56 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hrúza
    Germa, to je hrúza! Neverím, že je to naozaj pravda.
    publikované: 22.03.2006 14:28:03 | autor: silviah (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ach, germa, moja mila...
    lieky na tuto infekciu nedostat... snazim sa vzit do spravania tvojej matky, ospravedlnit to... unavou, starostami,hocicim... nedari sa mi...
    publikované: 22.03.2006 17:42:44 | autor: ostrovanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Smutné
    Som tu prvýkrát - nevedela som, že bloguješ.
    Ako dobre, že Ťa to nepoznačilo vo vzťahu k svojej rodine.
    publikované: 23.03.2006 12:49:51 | autor: Blanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. hm..
    ..fuu, tak toto je silne kafe!
    publikované: 24.03.2006 10:04:49 | autor: mercery (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. moja sestra
    je ovela mladsia. Vlastne som bola jedinacik. Ked bola mala, bola na mamu velmi naviazana. Stale chcela byt na nu zavesena, maznat sa... Pamatam sa, ako ju mama niekolkokrat odstrcila so slovami "daj mi uz konecne pokoj!" Ked sa o par rokov neskor sestra velakrat pokusila o samovrazdu a na psychiatrii bola castejsie, ako doma, kazdy sa cudoval.................
    publikované: 24.03.2006 22:34:06 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014